woensdag 1 april 2015

Hysop
















Wanneer zaaien: Mei
Wat oogsten: Bladeren

Vaste plant.

Zorg als je zaait voor een droge luchtige kalkgrond op een zonnige plek.

De plant word 30 tot 50 cm hoog en heeft harige bladeren met oliekliertjes.
Vanaf Juli verschijnen er paarse bloempjes aan de plant.

De plant doet het goed langs Aardappelen, kool en Radijs.

Knip de plant in de lente handbreed af om de vorm van de plant te behouden.

De plant word ook wel als borderplant gebruikt vanwege de vrolijke paarse bloempjes.

Oogst van de plant tot de plant begint te bloeien. Tijdens en na de bloei verliest deze namelijk zijn smaak.
Maak er ook meteen gebruik van. Hysop kun je namelijk niet drogen.

De smaak van Hysop ligt dicht bij die van Salie en Tijm en heeft een muntachtige bijsmaak.

Hysop word vooral gebruikt in soepen, stoofschotels en thee. Voeg het wel pas op het laatst toe anders verliest het zijn smaak.

Hysop thee word gebruikt als slijmoplossend middel bij ontstekingen aan de luchtwegen.

Ongekookt kun je het ook in salades en bij vette vis serveren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten