dinsdag 31 maart 2015

Kruidentuin basics.















Waar let je in het begin op.
Kies vooral kruiden die je regelmatig gebruikt.Zorg voor een losse grond en een plek in de zon.De meeste kruidensoorten groeien gelukkig op vrijwel elke grondsoort.Weet wel met wat voor grond je te maken hebt zodat je weet hoe je het moet bewerken.
Kruiden kun je zowel decoratief plaatsen in je tuin of in je moestuin om ongedierte af te stoten bij je groentes.

Jonge plantjes kopen of zelf zaaien?
munt
Jonge plantjes kopen bespaart je de moeite van het kiem proces en de onzekerheid of de zaden uberhaupt wel uit komen. Maar er zijn kruidenplanten bij die niet het hele jaar beschikbaar zijn waardoor het makkelijker is om toch zelf bij te zaaien.
Dit geldt vooral bij koriander en peterselie.
Sommige plantjes kunnen kwetsbaar zijn als je ze zelf probeert te kweken.Zelf zaaien scheelt ook een hoop in de portemonee.Een zakje met kruidenzaad kost ongeveer  €1,- terwijl een plantje verkocht word vanaf ongeveer  €1,99. En dat terwijl je uit een zakje zelf een hoop plantjes kunt kweken.

Wat zijn de makkelijke groeiers voor starters.
Als je net begint met een kruidentuin wil je natuurlijk wel een goed resultaat kunnen zien om de enthousiasme te behouden.De volgende planten zijn het makkelijkst omdat ze snel kiemen, snel groeien en in vrijwel elke situatie groeien: Bieslook, Citroenmelisse, Dille, Koriander, Munt
Basilicum


en de Maggiplant.

Onderhoud.
Zorg dat de grond los en luchtig is en houd de bodem onkruidvrij.
Vadte kruidenplanten vinden compost een heerlijke grond om in te staan.
Zet echter niet elk jaar de kruidensoort op dezelfde plek. Elke plant onttrekt namelijk een andere voeding uit de grond wat de grond kan uitputten terwijl een andere plant er juist goed zou kunnen groeien.
Planten waar veel blad aan zit, zoals peterselie en basilicum, moeten in de zomer op tijd water hebben anders verbranden ze als het ware.

Kruiden in pot.
Het plaatsen van kruiden in een pot kan een voordeel hebben.
Er zijn namelijk planten, zoals munt en oregano, die zichzelf breder maken en gaan woekeren.
En als het gaat vriezen zijn kruiden in een pot ook makkelijker binnen te zetten.
Wel hebben ze dan meer water nodig dan planten in de volle grond en moet je ze op tijd overpotten.


Genieten.
Gebruik je een bepaald soort kruid met regelmaat in de keuken, zorg er dan voor dat je er meerdere planten van hebt staan. Zo kun je om en om de kruiden oogsten en de plant rust gunnen om bij de komen van het oogsten.

Oogsten.
Het oogsten kan per plant verschillen. Dit ga ik hier dan ook niet uitleggen maar het word wel uitgelegd bij de kruiden zelf hier op de site.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten