dinsdag 31 maart 2015

Kruiden in olie

Waarom bewaren in olie.
Olie neemt de smaak van de kruiden over.
Zo gaat er geen smaak verloren

In een fles in de kast of in de vriezer.
Het beste gebruik je ijsblokjeshouders in de vriezer. 
Als je het in een fles met olie doet moet je het snel op kunnen gebruiken.
Het kan namelijk schiften en er is een kans op botulisme.

Welke kruiden vries je het beste in.
Kies voor het invriezen kruiden die snel kunnen kneuzen.
Dus voornamelijk kruiden met blad zoals Basilicum, Citroenmelisse, Dille, Peterselie en ga zo maar door.

Hoe gaat het invriezen te werk.

  1. Was de kruiden en verwijder de steeltjes en de bruine en gekneusde bladeren.
  2. Plaats de kruiden in een blender, mixer, vijzel of een food processor.
  3. voor elke 2 kopjes met kruidenblaadjes voeg je 1/3 kop olie toe.
  4. Doe je dit met boter dan moet je 1 stick per 2 tot 4 eetlepels en voeg je voor extra smaak knoflook, gember of citroenrasp toe.
  5. Blendt de mix tot het een papje word tenzij je de structuur van de kruiden nog wilt zien.
  6. Giet het nu in de vormpjes zodat je tijdens het koken makkelijk kunt doseren.
Hoe lang blijft dit goed.
Je zou zeggen dat als je iets invriest het lang goed blijft.
Dit is echter niet zo. Als je groentes en kruiden invriest vriezen de voedingsstoffen kapot.
Je kunt het maximaal 6 maanden invriezen. Daarna zal de smaak verloren gaan.

Kies je er toch voor om het uiten de vriezer te bewaren doe het dan in combinatie van een azijnsoort.
Neem 4 a 6 stengels per liter vloeistof.
Sluit de flessen goed af en zet ze op een vensterbank met zonlicht.
Schud de fles elke dag goed door.
Azijn is na 2 tot 3 weken klaar voor gebruik. 
Olie pas na 5 a 6 weken.

Ga je de olie of azijn gebruiken laat de vloeistof dan even door een zeef lopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten