dinsdag 31 maart 2015

Kruiden drogen.













Als je lang van kruiden wilt genieten dan is het drogen hiervan ideaal.

De meeste kruiden oogst je voordat de bloemen zich gaan vormen. 
Zo zitten de sterke smaken nog in de plant.
Was de takken die je afknipt niet!
Tijdens het wassen kunnen de bladeren namelijk kneuzen en verliezen ze hun smaak.
Zorg er wel voor dat de planten niet bespoten zijn.

Neem een aantal stengels bij elkaar.
Bind deze met een touw samen maar maak de bos niet al te groot.
Doe je dit wel dan kan er in het midden van een grote bos schimmel ontstaan als de bladeren tegen elkaar worden gedrukt en kneuzen.

Hang ze vervolgens op een warme plek in de schaduw.
Niet in de zon want dan verliezen ze hun aroma's.

Als de takken genoeg gedroogd zijn kun je de bladeren van de takken af halen.
Duw dit vervolgens in lucht dichte potten of vijzel alles klein zodat je het in kruiden potjes kunt bewaren.

Als alles goed gedroogd en opgeborgen is kun je het zeker een jaar lang goed houden en gebruiken.

Sommige mensen drogen kruiden in een oven. Dit gaat wel veel sneller maar de kans dat de smaak goed blijft is klein. Ook kan het gaan verbranden.

Naast het ophangen aan bosjes kun je ze ook op een rekje te drogen leggen. 
Het concept blijft hetzelfde als drogen in bosjes alleen nemen rekjes meer ruimte in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten